
Vos gimęs žmogus įgauna imunitetą – gyvybiškai svarbią organizmo apsaugą. Imunitetas apsaugo mus nuo ląstelių pažaidos, bakterijų, virusų ir kitų pavojų. Būtent todėl sutrikus ar susilpnėjus imuninei sistemai, susirgti – gana paprasta, mat organizmas neturi pakankamai resursų kovoti.
Kaip teigia vaistinės tinklo „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas, vienas iš labiausiai pacientų vertinamų būdų išsaugoti stiprų imunitetą yra reguliarus žuvų taukų vartojimas.
Žmogaus imuniteto stiprumas priklauso nuo daugybės skirtingų veiksnių, pavyzdžiui: miego trukmės ir kokybės, gebėjimo valdyti stresą, fizinio aktyvumo, mitybos ir kt. Visos šios kasdienybės dalys turėtų būti kontroliuojamos ir prižiūrimos nuolat, o ne tik tada, kai pasireiškia negalavimai. Deja, dažnas žmogus visavertiškai maitintis ar pakankamai ilsėtis pradeda susirgęs.
Pasak vaistininko, dar prieš paskelbiant ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų bei gripo sezono pradžią, būtina rūpintis savo sveikata ir kaip įmanoma daugiau laiko skirti imuniteto stiprinimui. Vienas iš labiausiai visuomenėje paplitusių organizmo apsaugos procesų skatinimo būdų yra atitinkamų maisto papildų vartojimas.
Žuvų taukuose apstu polinesočiųjų riebalų rūgščių, geriau atpažįstamų kaip omega-3, kurių organizmas pats nepasigamina. Šios riebalų rūgštys anksčiau buvo žinomos kaip tikros širdies ir kraujagyslių pagalbininkės, mat savo gerosiomis savybėmis sumažina „blogąjį“ cholesterolį kraujyje ir ant kraujagyslių sienelių, stabdo kraujo krešėjimą. Atlikus daugybę tyrimų paaiškėjo, kad minėtos rūgštys teikia nepamatuojamą naudą ir organizmo imuninei sistemai.
„Dar tada, kai žuvų taukus vaistinėse buvo galima rasti tik geriamuoju pavidalu, žmonės juto šio maisto papildo naudą kūnui ir savijautai. Profilaktiškai ir reguliariai vartojant vos 1 g omega-3 riebiųjų rūgščių, galima padėti sau išvengti įvairių lėtinių ligų, depresijos, atitolinti sąnarių problemas, sustiprinti akis ir gauti daugybę kitų naudų“, – sako vaistininkas R. Blynas.
Negana to, žuvų takuose yra ir riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, kurie taip pat prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo. Pavyzdžiui, vitaminas A organizme virsta retinolio rūgštimi, kosmetikos pramonėje laikoma tikru jaunystės eliksyru. Jis taip pat padeda išsaugoti gleivinės ir odos drėgmės balansą bei gerą būklę. Vitaminas D daugeliui žinomas kaip emocinę gerovę saugantis maisto papildas, tačiau jis taip pat nemenkai prisideda prie augimo, tinkamos genų funkcijos, raumenų ir imuninės sistemos stiprinimo.
„Kalbant apie vitaminą E, svarbu atkreipti dėmesį, kad jis – vienas organizmui reikšmingiausių antioksidantų, ne tik mažinantis žalingą aplinkos ir saulės spindulių poveikį, bet ir prisidedantis prie greitesnio žaizdų gijimo ir senėjimo procesų atitolinimo“, – pabrėžė R. Blynas.
VšĮ „Sporto leidinių grupė“ vykdomas projektas „Sportas – sveikatos ir žinių šaltinis visiems“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.
