
Dėl savo įspūdingos išvaizdos ir malonaus skonio kiviai yra vieni labiausiai vertinamų vaisių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vienas kivis patenkina visos dienos vitamino C poreikį tiek suaugusiesiems, tiek vaikams.
Ovalo formos kiviai pasižymi ruda, šiek tiek pūkuota ir raukšlėta odele bei daugybe mažų, juodų sėklų, esančių intensyviai žalios spalvos minkštime. Priklausomai nuo vaisiaus sunokimo stadijos, jų skonis gali būti rūgštesnis arba saldesnis, tačiau visada gaivus ir malonus gomuriui. Nors kivių kilmė paprastai siejama su tokiomis šalimis kaip Australija ar Naujoji Zelandija, jie yra kilę iš pietų Kinijos, o apie 1930 m. pradėti plačiai auginti ir pardavinėti už šalies ribų. Šiems vaisiams vardas suteiktas pagal Kinijos nacionalinio paukščio simbolio pavadinimą.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kivis yra vienas iš daugiausiai vitamino C turinčių vaisių, padedantis palaikyti gerą organizmo būklę. Jame taip pat yra daug vitamino E, folatų, kalio ir skaidulinių medžiagų.
„Reguliarus kivių vartojimas dėl juose esančių skaidulų kiekio padeda palaikyti gerą žarnyno mikroflorą. Vitaminas E kiviuose randamas kaip α-tocopherolis, be kitų naudų žmogaus organizmui, jis vienas svarbesnių antioksidantų. Kiviai padeda reguliuoti miego kokybę, o dėl juose esančių folatų, labai rekomenduojami vartoti nėštumo mėnesiais. Sportininkų sveikatai taip pat nėra nieko geriau, kaip į kasdien racioną įtraukti kivius, nes jie turtingi ir kaliu, kuris svarbus kaulų ir raumenų veiklai. Kivių glikemijos indeksas yra žemas, o tai svarbu sergantiems cukriniu diabetu bei tiems, kuriems reikia vengti didelių gliukozės svyravimų kraujyje“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Nors daugelis kiviais mėgaujasi perpjovę juos per pusę ir skobdami minkštimą arba nulupę ir supjaustę griežinėliais, gydytoja dietologė pažymi, kad valgoma gali būti ir žievelė: „Kivių žievelė taip pat yra maistinga, tad šie vaisiai galėtų būti valgomi ir su ja, bet dažnam ant jos esantys pūkeliai nemaloniai veikia gomurį, todėl esame linkę juos lupti.“
Specialistė priduria, jog žmonės, sveikstantys po virškinimo sistemos ligų, taip pat tie, kuriuos vargina pilvo pūtimas, turėtų nulupti žieveles, nes jos skatina šiuos negalavimus ir bendrą diskomfortą pilve.
VšĮ „Sporto leidinių grupė“ vykdomas projektas „Sportas – sveikatos ir žinių šaltinis visiems“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.
