
Šventinis periodas neretai susijęs su linksmais vakarėliais, o tuo pačiu – ir su alkoholiniais gėrimais. Nemažai žmonių vėliau turi susidurti su nemaloniu reiškiniu, besivadinančiu pagiriomis.
Specialistai nuolat kartoja, kad alkoholio vartojimas yra rizikingas, o jei be jo nepavyksta susikurti šventės, svarbu žinoti tam tikras taisykles, leisiančias apsaugoti savo sveikatą.
„Visų pirmiausia, prieš vartojant alkoholį, kviečiu prisiminti, ar vartojate kokius nors medikamentus. Būtent vaistų ir alkoholio derinys gali sukelti itin žalingą poveikį organizmui, o kai kuriais atvejais dar ir paspartinti ar net sustiprinti alkoholio poveikį. Taip pat jei jau pasirinkote vartoti alkoholį, kartu būtinai derinkite užkandžius ir pagrindinius patiekalus. Būtent kartu vartojamas maistas gali pastebimai sulėtinti alkoholio absorbcijos procesą, tad taip apskirtai bent šiek tiek sumažės galimybė apsinuodyti alkoholiu“, – sakė „Eurovaistinės“ vaistininkė Fausta Barisevičienė.
Pasak jos, apsinuodijimas alkoholiniais gėrimais įvyksta tada, kai alkoholio kiekis žmogaus kraujyje yra toks didelis, jog netgi tampa toksišku. Taip atsitinka, kai per trumpą laiką suvartojama per daug alkoholio. O net ir sustabdžius alkoholio vartojimą, jo koncentracija kraujyje dar apie 30-90 minučių gali didėti, dėl to alkoholio vartojimo simptomai toliau tik stiprėja.
Gintis nuo pagirių padeda vanduo arba kiti tinkami skysčiai – raugintų produktų sultys, negazuotas arba mažai gazuotas mineralinis vanduo, taip pat sportiniai gėrimai – jų sudėtyje gausu elektrolitų tokių kaip natris, kalis, kalcis, magnis. Šie gėrimai padidins ir gliukozės kiekį kraujyje, ir gali padidinti natrio kiekį, kuris gelbsti raumenų ląstelėms įsisavinti ir naudoti vandenį, o tai lemia greitesnę rehidrataciją. Pagirių metų aplankantį nerimą padės malšinti ramunėlių arbata.
Taip pat padeda vitaminai B ir C, nes kai kurie pagirių simptomai atsiranda dėl maistinių medžiagų organizme trūkumo, ypač vitamino B12. Apskritai B grupės vitaminai atsakingi už energiją, smegenų veiklą ir tai, kad imuninė ir nervų sistemos veiktų tinkamai.
Alkoholis neigiamai veikia gliukozės metabolizmą, todėl vartojant alkoholį reikėtų užkandžiauti maistu, kuriame gausu angliavandenių, kurie, tikėtina, padidins cukraus kiekį kraujyje, o taip organizmas gaus daugiau energijos. Pavyzdžiui, makaronų sriuboje su vištiena gausu baltymų, o sūriame maiste – elektrolitų.
Pagirių pykinimui įveikti padeda imbieras, kuris palengvina skrandžio veiklą ir apsaugo nuo virškinimo sutrikimų, susijusių su skrandžio gleivinės dirginimu.
Taip pat gali pasitalkinti ir mankšta. Nors esant pagirioms atsiranda jėgų trūkumas, ekspertai teigia, kad mažo ar vidutinio intensyvumo mankšta viena iš geriausių priemonių varginant pagirioms. Būtent aktyvus judėjimas pagreitina deguonies srautą į smegenis ir padidina nuotaiką gerinančių hormonų, palaikančių energijos lygį, kiekį.
VšĮ „Sporto leidinių grupė“ vykdomas projektas „Sportas – sveikatos ir žinių šaltinis visiems“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.
