Nevisavertė mityba, intensyvus sportas, didelis stresas ar emocinė įtampa, virškinimo sutrikimai, alkoholio vartojimas ar įvairios lėtinės ligos – tik keletas iš daugelio priežasčių, kodėl žmogui gali trūkti magnio.
Vaistininkas Deimantas Auškalnis paaiškina, kad daugiausiai magnio iš organizmo pasišalina per šlapimą, tuštinantis, taip pat gausiai prakaituojant. Anot jo, dėl vyraujančių karštų orų, aktyvių fizinių veiklų metu pasireiškiančio gausesnio prakaitavimo, susidomėjimas magnio maisto papildais itin išauga vasarą, tačiau magnio trūkumas niekur nedingsta ir šaltuoju metų sezonu – tiesiog į tai mažiau atkreipiame dėmesį.
„Magnio trūkumas dažniausiai atsiranda dėl netinkamos mitybos, kai valgome mažai daržovių, pilno grūdo produktų, sėklų, riešutų. Tačiau magnio trūkti gali ne tik dėl tinkamų maisto produktų stokos, bet ir dėl virškinimo sistemos sutrikimų, tokių kaip lėtinis viduriavimas, Krono liga ar celiakija. Be to, tam tikri vaistai, pavyzdžiui, diuretikai, protonų siurblio inhibitoriai ar kai kurie antibiotikai gali skatinti magnio pasišalinimą iš organizmo.
Žmonės, sergantys cukriniu diabetu, lėtinėmis inkstų ligomis ar dažniau vartojantys alkoholį, taip pat yra padidintos magnio trūkumo rizikos grupėje. Nereikėtų pamiršti, kad nėštumo ir žindymo laikotarpiu moterys taip pat greičiau išeikvoja magnio atsargas, o intensyviai sportuojant ar jaučiant didelę emocinę įtampa bei stresą, magnis vėlgi pasišalina greičiau“, – primena vaistininkas.
D. Auškalnis sako, jog vaistinėje apsilankę pacientai, įtariantys arba jau žinantys apie magnio trūkumą, neretai sutrinka sužinoję, kad skirtingų magnio rūšių yra ne viena. Kiekviena jų skiriasi savo sudėtimi ir pasisavinimu dėl jose esančių skirtingų druskų ar cheminių junginių. Negana to, pasirinkus atitinkamos magnio rūšies maisto papildus, galima tikėtis vis kitokios naudos.
„Pavyzdžiui, magnio citratas yra viena iš geriausiai įsisavinamų magnio rūšių, tačiau kai kuriems gali pasireikšti lengvas šalutinis poveikis – tuštinimasis vandeningesnėmis išmatomis. Neretai ši magnio forma yra rekomenduojama ne tik esant magnio trūkumui, bet ir vidurių užkietėjimui. Štai magnio malatas yra gerai toleruojamas, turi mažesnį poveikį virškinimui – jis dažniausiai vartojamas siekiant sumažinti nuovargį, kadangi prisideda prie energijos gamybos procesų organizme.
Magnio glicinatas, kurio galima gauti valgant žuvį, pieno produktus, mėsą bei kai kurias daržoves, pasižymi švelniu poveikiu virškinimo traktui, padeda sumažinti nervinę įtampą bei pagerinti miego kokybę. Šią magnio rūšį rekomenduojama vartoti vakarais, kada ruošiamasi poilsiui ir miegui. O magnio tauratas pasižymi nauda širdies ir kraujagyslių sveikatai, gelbsti norint sureguliuoti aukštą kraujo spaudimą bei kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Panašiai veikia ir magnio orotatas“, – vardino „Camelia“ vaistininkas D. Auškalnis.
Jis priduria, kad yra ir kitų magnio rūšių, tokių kaip magnio oksidas, naudojamas įvairiuose skrandžio rūgštingumą mažinančiuose preparatuose, taip pat magnio sulfatas bei magnio chloridas, kurių galima rasti voniai skirtose druskose. Kitos magnio rūšys yra vartojamos gerokai rečiau.
VšĮ „Sporto leidinių grupė“ vykdomas projektas „Sportas – sveikatos ir žinių šaltinis visiems“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.