
Besibaigiant žiemai dažniau peršąlame, greičiau pavargstame ir jaučiamės išsekę. Šią būseną lemia vitaminų sumažėjimas maiste, ne toks judrus gyvenimo būdas ir vitamino D stoka, tačiau sau padėti galime vartodami tam tikrus maisto produktus, kurie atstatys jėgas prieš pavasarį.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sandėliuojamos daržovės žiemos pabaigoje nebeturi tiek maistingų medžiagų kiek rudens pradžioje, bet jų įvairovė būtina visais metų laikais: „Artėjant pavasariui dažnai prasčiau jaučiasi papildomai vitamino D nevartojantys žmonės, o daugelį mūsų kankina sezoninis nuovargis, susijęs su saulės ir šviesos trūkumu. Saulė „išjudina“ mūsų hormonus, o žmogaus energija bei savijauta priklauso dar ir nuo šviesos trukmės paroje, tad besibaigiant tamsiajam laikotarpiui, greičiau tampame virusų aukomis“, – pastebi gydytoja dietologė.
Ekspertė sako, kad kai kurie žmonės tik vasarą linkę valgyti daugiau jiems įprastų daržovių, o žiemą savo mitybą nuskurdina, nevartodami įvairesnio augalinio maisto: „Pastebiu, kad šaltuoju metu neretai patingima pasiruošti daržovių patiekalų, nes šaknines daržoves reikia nulupti, dažnai ir termiškai apdoroti, o vasarą paprasčiau: pomidorą ar agurką užtenka supjaustyti. Tad neretai girdžiu tvirtinant, kad tai pagrindinės daugelio žmonių mėgstamos daržovės, o kitas jie vartoja retai arba net iš viso nevalgo. Tai – mitybos klaida.“
Kol šviežio derliaus dar laukiame, dr. Edita Gavelienė siūlo praturtinti mitybą daigais: jie yra didžiausias biologiškai aktyvių medžiagų koncentratas, skatinantis augalo vystymąsi bei augimą.
„Daiguose gausu antioksidantų, eterinių aliejų ir mineralinių medžiagų: geležies, cinko bei kalcio, reikalingų augalo augimui užtikrinti. Taip pat vandenyje tirpių vitaminų bei skaidulų, būtinų virškinimo sistemos veiklai, tad daigai yra maisto produktas, žmogaus mitybos racione pasitarnaujantis kaip vitaminas, o jų, baigiantis žiemai, tikrai reikia“, – teigia dr. E. Gavelienė ir pataria juos dėti į salotas, įvairius glotnučius, gardinti pusryčių sumuštinius bei sriubas.
Laukiant pavasario ir norint pigiai patobulinti mitybą, pravers ir nedaigintos sėklos, raugintos daržovės. „Visada verta paieškoti naujų skonių, paragauti rečiau ant mūsų stalo atsiduriančių produktų. Raugintose daržovėse gausu C ir B grupės vitaminų, skaidulinių medžiagų, yra geležies ir cinko.
VšĮ „Sporto leidinių grupė“ vykdomas projektas „Sportas – sveikatos ir žinių šaltinis visiems“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.
