
Nors kiaulienos mitybos specialistai, kaip ir kitos raudonos mėsos, nesiūlo skanauti kasdien, tačiau „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įsitikinusi, kad visiškai jos išbraukti iš mitybos raciono nėra tikslo.
„Kiauliena vertinga dėl baltymų, kurie svarbūs raumenų, odos, plaukų ir daugelio kitų audinių formavimuisi ir atstatymui. Taip pat šioje mėsoje yra geležies, cinko, kalio, seleno ir eilė vitaminų: A, D bei B grupės vitaminų, kurie reikalingi bendrai savijautai ir gerai nervų sistemos veiklai palaikyti. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi ir daugiau tiamino (B1 vitaminas). Kiaulienoje yra ir kreatino, kuris randamas būtent raudonoje mėsoje. Šis elementas – svarbus energijos šaltinis raumenims“, – apie kiaulienos naudą pasakojo gydytoja.
Tačiau kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, didinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl gaminti kiaulieną gydytoja dietologė pataria be pridėtinių riebalų, o sveikatai palankiausias jos ruošimo būdas – virimas, troškinimas, kepimas orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje.
Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į pasirinktą kiaulienos dalį, mat jos pasižymi skirtingu riebumu.
„Kiaulienos išpjova, kumpis ir nugarinė – liesesnės. Kiek daugiau riebalų yra kiaulienos sprandinėje, mentėje ir šonkauliuose, o riebiausi – lašiniai bei šoninė. Į tai svarbu atsižvelgti sergantiems tam tikromis ligomis, turintiems viršsvorio problemų“, – priminė E. Gavelienė.
VšĮ „Sporto leidinių grupė“ vykdomas projektas „Sportas – sveikatos ir žinių šaltinis visiems“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.
