
Per dieną vidutinio svorio žmogui rekomenduojama suvartoti apie 2 litrus skysčių tam, kad organizmas veiktų nepriekaištingai ir nuovargis nekankintų. Specialistų teigimu, geriausia gerti vandenį tarp valgymų, tačiau neretai valgydami pagrindinius dienos patiekalus kažkuo užsigeriame.
Dietistė Vaida Kurpienė sako, kad gėrimo pasirinkimas turi įtakos skrandžio bei likusio organizmo veiklai, sotumo jausmui ir net gali padėti ar sutrikdyti virškinimą.
Maistas, toks, kaip sriuba, troškinys, šviežių daržovių patiekalai ar švieži vaisiai gali turėti daug skysčių. Tad, pasak jos, renkantis gėrimą, pirmiausia reikėtų atsižvelgti su kokiu maistu jis bus vartojamas. Kartu su maistu vartojami skysčiai padidina maisto tūrį skrandyje. Jeigu siekiame didesnio sotumo jausmo, esame labai alkani ir norisi ne vienos, o net kelių porcijų, gėrimas kartu su maistu gali būti geras pasirinkimas. Tačiau, jeigu valgome didelę maisto porciją, didelis kiekis papildomų skysčių kartu su maistu gali per daug užpildyti skrandį ir net sukelti virškinimo sutrikimų.
„Vandenį vartoti geriausia 15-20 minučių prieš valgį. Vasarą labai svarbu, kad jis nebūtų per daug šaltas. Sveiki žmonės nepajus nieko, tačiau labai šaltas maistas labiau „apkrauna“ širdį bei gali padidinti skrandžio rūgšties išsiskyrimą. Kava dažnai geriama tarp maisto, tačiau jei turite rėmens problemų, geriausia ją vartoti po didesnės maisto porcijos, nes kava skatina skrandžio rūgšties išsiskyrimą“, – sakė V. Kurpienė.
Kitus skysčius geriausia vartoti prieš valgį. Išimtis – maži vaikai. Jų seilių liaukos gamina mažiau seilių, kurios būtinos maisto virškinimui, tad valgant jiems reikėtų pasiūlyti vandens. Nesiūlykite vaikams su maistu gerti sulčių, kompoto, ar kitų saldžių gėrimų.
Įvairioms funkcijoms gerinti gali padėti mineralinis vanduo.
„Mineralinis vanduo, gali suteikti labai įvairių medžiagų. Tarkime, „Uniqa“ natūraliame mineraliniame vandenyje esantis jodas padeda palaikyti normalią skydliaukės veiklą dėl to šis mineralinis vanduo išsiskiria iš kitų. Iš maisto gauti jodo kasdienėje mityboje pakankamai sudėtinga, nes jis yra lakus – garuoja bei daugiausia yra jūrinės kilmės maisto produktuose, kurių mūsų krašte vis dar mažai vartojama. Renkantis mineralinį vandenį prie maisto, reikėtų vertinti medžiagų poveikį ne tik virškinimui, bet ir viso organizmo veiklai bei vandens skonį“, – aiškino V. Kurpienė.
Pasak dietistės, žmonės dažnai daro klaidą bandydami mineraliniu vandeniu pakeisti visą suvartojamą geriamąjį vandenį. Geriausiai maistinės medžiagos pasisavinamos tuomet, kai tam tikri produktai, tarp jų – ir mineralinis vanduo, yra vartojami mažesniais kiekiais, bet reguliariai.
V. Kurpienė pataria – pavalgius sočiai, po maisto gėrimų vartoti nereikėtų. Vertėtų vengti labai karšto ar labai šalto vandens, nes tai sutrikdo virškinimą, gali sukelti mieguistumą. Kitas dažnai pasitaikantis įprotis – sulčių ar kompoto gėrimas su maistu ar po jo. Dietistės nuomone, šių gėrimų vertėtų atsisakyti, nes jie turi ganėtinai daug cukrų, kurių statistiškai ir taip suvartojama per daug. Pagrindiniai vartojami gėrimai turėtų būti vanduo, dalis jo – mineralinis, per dieną galima išgerti iki 2 puodelių kavos ir kelius puodelius nesaldintos arbatos.
VšĮ „Sporto leidinių grupė“ vykdomas projektas „Sportas – sveikatos ir žinių šaltinis visiems“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.
