
Vasarą, kai subręsta lietuviškas derlius, jas norisi valgyti saujomis – retas atsilaiko prieš aromatingas ir saldžias braškes.
Vienos populiariausių uogų pasaulyje – ne tik gardžios, bet ir itin naudingos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad atlikta nemažai klinikinių studijų, tyrusių braškių vartojimą ir sergamumą pagrindinėmis pasaulyje paplitusiomis ligomis.
„Prieita prie išvadų, kad žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ar nervų sistemos ligos, taip pat diabetas ar metabolinis sindromas, naudinga braškes įtraukti į savo kasdienę mitybą. Jos tinka tiek karštiems patiekalams, tiek kepiniams ir įvairiems desertams. Be to, braškės gali būti dedamos ir į salotas kaip skonio suteikiantis komponentas arba valgomos kaip užkandis per priešpiečius ar pavakarius“, – siūlo gydytoja dietologė.
Pasak dr. E. Gavelienės, braškėse yra daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose. Pavyzdžiui, 100 g braškių yra maždaug 66 mg vitamino C, o citrinose – tik 48 mg, mandarinuose – 31 mg, apelsinuose – 51 mg.
„Braškės vertinamos dar ir dėl polifenolių gausos, be to, jose yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – šios mineralinės medžiagos itin svarbios žmogaus organizmui. Jos taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų“, – apie braškių naudą pasakoja gydytoja dietologė.
Ji pažymi, kad dėl vidutinio glikeminio indekso, braškės nesukelia greito cukraus padidėjimo, todėl, saikingai valgant, tinka ir cukriniu diabetu sergantiems, ir nutukimo varginamiems žmonėms. Jų vengti turėtų tik tie, kurie yra alergiški šioms uogoms.
VšĮ „Sporto leidinių grupė“ vykdomas projektas „Sportas – sveikatos ir žinių šaltinis visiems“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.